Si només ens queda Facebook...

2018-07-18

El passat 16 de juliol, Roger Gràcia al programa Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio em va preguntar sobre la polèmica al voltant del director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, preguntant-me si tal vegada l'única via que tenia una jove actriu per denunciar la seva situació era un post al Facebook perquè d'altra manera potser no li haurien fet cas i no s'hauria posat en marxa un comitè d'estudi intern de la institució. Una pregunta que està a l'aire i al cap de moltes persones.

Vaig contestar que em semblava que hi havia altres mecanismes, i avui pensant-t'hi més a poc a poc - el directe demana uns temps de reacció molt accelerats - voldria afegir que si l'única eina que hem sabut donar a una jove per denunciar la seva situació és el Facebook, aleshores és que alguna cosa hem fet molt malament i la nostra societat no disposa de les eines adequades ni les garanties suficients. Que estem com a la Xina o a un país en conflicte sense cap qualitat de les nostres institucions democràtiques i sense cap eina de control. I com que tot això no ho crec, considero sincerament que hi ha altres vies.

Evidentment, els nostres mecanismes democràtics poden millorar i és responsabilitat de tots dotar-los d'una major qualitat i prestigi. Perquè sinó ho fem així, si els descartem, l'alternativa és l'arbitrarietat i el caos. I la diferència entre denúncia i calúmnia passa a ser massa estreta.

Calen vies efectives que defensin els drets dels més vulnerables i a la vegada respectin drets fonamentals de les persones com el dret a la pròpia imatge, l'honor i la presumpció d'innocència.

Dir que ningú és culpable si no es demostra el contrari és un dret que mai ha significat ni significarà dir que es defensa a algú que ha fet abús del seu poder. Vol dir donar a cadascú el que li correspon quan hi ha un conflicte, és a dir, vol dir alguna cosa semblant a la justícia. Una justícia que com ja s'ha demostrat amb la venda de dades personals per part de Facebook, no crec que ens la pugui donar Marc Zuckerberg.