Per què li diuen amor quan volen dir sexe?

2019-01-10

Molts mitjans recullen com Yann Moix, escriptor francès guardonat i ben conegut, ha afirmat que és incapaç d'estimar a una dona de 50 anys.

Un dia vaig sentir a parlar d'una tribu a l'Àfrica que si li dius t'estimo a algun d'ells, et pregunten: T'estimo i ja està? Nosaltres tenim mil paraules per dir t'estimo. Un t'estimo perquè ets la persona amb qui més ric, amb qui puc parlar millor, amb qui puc passejar, amb qui m'encanta fer-li petons, a qui vull com a pare del meu fill amb qui... tenen tantes paraules per dir t'estimo com paraules diuen que tenen els esquimals per a nombrar el blanc! No sé si és veritat però és una història preciosa i em serveix per afirmar que ens calen molts més mots per estimar. Però malauradament inaugurem el nostre discurs amb l'Ilíada, i així la nostra cultura té sobretot molts mots per matar i molts llocs del cos per treure-li la vida a l'altra. No oblidem tampoc com comença la nostra literatura a nombrar les dones de manera indirecta: els homes covards són dones, i les dones són anomenades gosses.  Partim d'una tradició en què la bellesa d'una dona va provocar la guerra de Troya . Partim d'un mal origen cultural, però ja som prou grans i hem viscut prou per reescriure el valor de les dones que configuren el món.

Efectivament, la nostra vida afectivo-sexual té una terminologia ben curta i trista. Només sabem fer servir paraules grolleres, eufemismes o una cursilada,

Perdonin aquest llarg preàmbul per parlar de Yann Moix però em sembla necessari. Yenn Moix ha dit textualment que és "incapable d'aimer una femme de 50 ans".

I el problema és aimer. Hi hauria d'haver un vocable que signifiqués tenir accés físic a algú molt ters, amb una pell molt llisa, d'un màxim de 30 anys. I que evidentment tampoc estigués gras, ni hagués tingut mai cap malaltia greu amb seqüeles, ni tingués cap mena de diversitat funcional. Una noia de 25 anys coixa o amb cadira de rodes ja no entra en la categoria de desitjable.Ell vol estar amb allò que en podríem dir una nineta. I aquestes persones haurien de tenir un nom, com ara ninòfils.  La majoria de ninòfils són homes vells que no només volen la joventut, sinó també  estar amb una jove a qui despertin admiració, i per tant, que siguin fàcilment dominable i influenciable. No només volen algú de bellesa juvenil sinó algú amb qui no tenir una relació d'igual a igual. Pels ninòfils la robòtica serà la solució ideal, tindran accés a cossos sempre durs, sempre llisos, sempre forts i juvenils i seran unes coses perfectes, dòcils i complaents.

També hi hauria d'haver una paraula per als qui els agrada estar el més a prop possible d'algú que estimes, que t'agrada com és, amb qui pots compartir la visió del món, algú que té una història, un bagatge cultural, algú amb qui puguis llegir un llibre o contemplar un paisatge, algú que tingui ànima, trajectòria, idees, paraules, i, sobretot, bondat. I aquestes persones dir-se animòfils. I no és concessió, algú que admires, que t'agrada com és, és algú que et pot posar a mil en dos segons. I en canvi, un nino et resulti tan atractiu com el plàstic.

Per això crec que la resposta correcta no és la que ha fet la periodista Colombe Shneck, de 52 anys, que ha publicat una imatge a l'instagram amb el seu cul i ha dit "aquest és el cul d'una dona de 52 anys. No saps el que et perds, imbècil".

Perquè no es tracta de competir amb els culs de 25 anys, perquè no som nines, ni som culs. I si aquesta és la lluita, ja l'hem perduda. Es tracta més aviat de fer-te una foto llegint un llibre per exemple de Murasaki Shikibu i dir: no saps el que et perds, sóc una dona a qui els llibres li han servit per alguna cosa... no pas com a tu, que ser escriptor no t'ha servit absolutament de res. O imatges d'una pintora dient el talent és sexy, d'una conferenciant dient la intel·ligència és sexy, o d'una persona ajudant els altres dient la bondat és sexy. El problema és l'ús de les paraules i saber si ets ninòfil o animòfil.