Imprescindibles amb Emilio Lledó

2020-03-30


Una de les conseqüències del feminisme, no desproveït de cert dolor, és un esperit crític en allò que a una li abellia admirar sense topalls ni traves.

Busco l'arxiu d'imprescindibles del 2020. Cap dona, excepte, és clar, la dona del 8 de març, i ho diu ben clar: imprescindibles descobreix durant el Dia de la dona a pintora Teresa Renom. 1 dona i 11 homes. Fa de mal veure en una televisió pública.

Però tan se val, tinc moltíssimes ganes de veure el reportatge d'Emili Lledó, el savi que una voldria que li ensenyés tot, que li parlés de tot, que li descobrís el món...

Ell representa tota la cultura en majúscules que més he admirat: classes a Alemanya, beca concedida per Gadamer, el mestre que no vaig tenir però que va ensenyar a la meva millor professora.

I l'escolto abduïda amb les ganes - de sempre -de dir: és això i no és pot dir millor ni d'una altra manera.

Malgrat tot, el feminisme ja és la mosca vironera que volia ser Sòcrates, aquell Sòcrates que s'ho qüestionava tot - amb homes - i no callava. 

La dona d'Emili Lledó es deia Montse, entenc que era professora, filòloga, no em diu el seu cognom, no sé què va fer, què ha publicat? Voldria saber-ne més, diu que era catedràtica? 

Els testimonis que parlen d'ell són en gran part tots homes, només dues dones.

És membre de la Real Acadèmia de la Llengua, vetlla perquè el vocabulari filosòfic sigui correcte i ho fa amb l'ajuda d'una filòloga. Qui és? Per què no ens diu el seu el nom? No cal que aquesta dona pugui passar a la història i a una certa memòria dels fets?

Hauria pogut una dona, just després de la guerra, amb una maleta de cartró i sis mil pessetes a la butxaca anar a la Universitat alemanya i que Gadamer li fes cas i li concedís una beca? Crec que no.

A partir d'ara l'escoltaré amb interès però sense devoció. Té aquestes coses el feminisme, no permet el lliurament bocabadat sense esperit crític, i aquest també és el fonament de la filosofia.  El feminisme deu ser també el aprendre a pensar (que és també aprendre a mirar) per a les dones.