Escriure II - Escribir II

2017-10-13

Crec que una persona que escriu s'ha de dedicar a escriure i què el de menys li ha de preocupar és el format. Una bona història ho és amb el format que sigui (digital o en paper).- És evident també que el sector editorial té una doble crisi: es publica menys i està en plena revolució interna.- Crec que vivim en una època de descrèdit cultural important. L'accés a la cultura, a internet a multiplicat les possibilitats però ens manca un concepte clau: JERARQUIA. No és el mateix "1000 libros gratis" que baixar-te, al seu preu, una obra de l'editorial Taurus pensamiento al Kindley.- No és el mateix que t'editin un llibre que t'autoeditis un llibre- No és el mateix citar a Google que citar a Emilio Lledó- Les editorials i l'agent literari són importants perquè garanteixen una qualitat que no assoliries tu sola amb l'autoedició.- Personalment no crec en la mística de l'escriptura, en les declaracions grandiloqüents de "per mi escriure és com respirar", "no sabria fer una altra cosa". M'agrada molt el que va dir la Mercè Rodoreda quan li van preguntar perquè no havia escrit durant la postguerra i ella va dir "amb tot el que passava i les necessitats de sobreviure em resultava una absoluta trivialitat". Crec que escriure és una bona manera d'estar viva, de viure. Com també ho pot ser llegir, escoltar bona música, estar amb gent a qui estimes, jugar amb el teu gos o mirar el mar.- Crec que escriure no vol dir, necessàriament, publicar. Hi ha coses que he necessitat escriure i que no he donat mai per publicar que tornaria a escriure. Són coses que he escrit per ordenar caos personals, com actes d'alquímia personal. Però no sempre els resultats eren prou bons per oferir-los a la gent. Escriure significa descobrir alguna cosa important que vols compartir amb els altres.- A mi m'agrada ser publicada. Crec que és perquè és l'única manera de mesurar-te amb el món. És molt difícil saber qui ets, què fas, on has arribat si no t'ho diuen els altres. En fa por el paper de la reina de blancaneus que es mira cada dia al mirall i pregunta "qui escriui més bé?" i el mirall no contesta i ella, fent de reina ventrícula diu "tuuuu". Per tant he d'intentar escriure coses que m'agradin, que m'interessin i a la vegada que tinguin la suficient qualitat i siguin prou comercials per poder ser publicades.- Què vol dir que m'interessin? Que diguin alguna cosa sobre la vida, el món, l'ésser humà, que resolguin alguna mena de misteri. Escriure és apropar-me a alguna veritat a la qual no arribaria sense l'acte d'escriure. Crec que això es pot fer sempre, no depèn del gènere, ni de la temàtica. Ho sé per experiència.- La qualitat té a veure amb l'ús de la llengua, la forma, el ritme. Que sembli fàcil, que no es noti tensió però que hi hagi tensió i voluntat per fer-ho bé. Té veure amb el mitjà, amb la llengua.


Crec que això és el que marca la diferència entre un escriptor i un narrador. Al llegir "Camí de Sirga de Jesús Moncada" es nota clarament què vull dir. No importa què expliqui el Jesús Moncada, notes immediatament que allò és literatura en majúscules. Pot avui, una obra com aquesta funcionar? crec que sí, el que no sé és quants Jesús Moncada tenim avui que puguin fer llibres així. I si es publiquessin obres com aquestes quins lectors tindrem capaços de llegir-les.- Crec que el meu paper és unir això: interès, qualitat i comercialitat (com a mínim per a ser publicada) i per fer alguna cosa digne. No m'interessa anar d'escriptora maleïda, ni de persona que no l'entén ningú, crec que hi ha molta gent que no té la qualitat suficient i s'entesta en escriure. Hi ha moltes vanitats i molta necessitat de reconeixement.- Per mi és important la relació amb l'agent precisament perquè escriure té una doble vessant "la generositat" de la qual parlava abans i també "la capacitat d'exhibició, d'autoestima prou alta per pensar que el que dius és prou interessant per ser publicat". Per mi una agent bona és bàsic, perquè em diu qui sóc. Em dóna el punt d'humilitat, sobretot de realisme, per saber qui sóc, què puc oferir, què no puc fer, què no puc donar. Em sento molt afortunada de tenir a la Maru de Montserrat d'International Editors que és el mirall que una activitat tan solitària necessita. Un mirall real, no el de la Blancaneus i sus 7 novelas no publicadas.- Sempre tinc molt present la consigna de Foix "els llibres m'obrien a una inútil saviesa sense amor i jo somreia, cruel príncep a la festa de la nit". Aquesta foscor de la inútil saviesa no pot ser sàvia. Per tant, si em permeteu l'exemple, potser bèstia, em passa com aquelles mares que volen tenir un fill... que si el puc tenir molt bé però que sinó no protagonitzaré Yerma de Lorca ni prendré antidepressius ni em fecundaré in vitro cada 4 mesos ni això passarà per sobre de tot. Ni tindré una relació de parella desastrosa per tal de tenir un fill. Em fa por l'obsessió insana de la creativitat. Us dic coses molt personals perquè crec que és d'això del què puc parlar. La meva tasca comença i acaba amb un document que envio a una senyora estupenda i ella decideix què s'ha de canviar, què es pot millorar, què s'ha de reduir i si sortirà en e-book o en format d'enciclopèdia catalana. Ella és qui decideix, qui pot entrar en el format i el contingut de la meva obra perquè per mi ella és l'autoritat. Jo estic en un cau, ella veu el món. La seva mirada és la perspectiva entre el que interessa i el respecte a la meva obra. Per això és agent (que comercia, que negocia) i literària (que sap i molt de lletres i pot valorar com ningú la qualitat del què faig i en què podem cedir i en què no, o en què ha de convèncer i en què ha de trampejar).Per això us llegiré a continuació el mail que m'ha fet amb les preguntes de la taula rodona ja que crec que la seva opinió és la més autoritzada.


Així doncs aquí va el que m'ha escrit Maru de Montserrat d'International Editors:"És massa aviat per aventurar-se a afirmar que el llibre imprés desapareixerà. El que sí és cert és que el llibre digital (e-book) cada cop representa un % més elevat de la facturació d'editors estrangers (especialmente als EEUU, on preveuen que a finals d'aquest any les ventes d'e-books siguin el 50% del total.

Aquí encara estem a anys llum d'aquesta proporció (ara com ara no representa ni l'1%), tot i que es preveu que vagi creixent exponencialment.
Penso que el paper no desapareixerà però sí que molts llibres (llibres de referència, bàsicament) deixaran d'imprimir-se o passaran aimprimir-se per "print on demand" (impressió sota demanda). També crec que molts llibres de gran consum (bestsellers) començaran a llegir-se als readers, tablets (Ipad, etc), Iphones o SmartPhones (sembla una bogeria usar un tel. mòbil per llegir...). Per dir-ho d'una altra manera. aquells llibres que llegim com a entreteniment i que no cal conservar, es llegiran a dispositius electrònics.
Però hi ha un altre tipus de literatura que crec que seguirà afavorint la venta en paper. Aquells llibres que s'han de llegir amb calma, que cal deixar reposar, que ens agrada rellegir amb el pas del anys...
Les generacions futures potser estaran tan acostumades que no els xocarà llegir en pantalla però, d'altra banda, penso que també els atraurà el llibre físic (probablement escullin conservar en paper aquells llibres que més els han agradat... De fet, és uan tendència que ja es comença a observar als EEUU o a Alemanya, per exemple).
El problema principal que tenim aquí és que el número de lectors no ha estat mai gaire espectacular (de fet, hia ha enquestes oficials que diuen que prop del 42% de la població admet no llegir ni compar cap libre a l'any).
Potser aquells que són fans de les noves tecnologies s'estiguin apropant a la lectura ara que tenem dispositius especifícs o aplicacions gratuites per fer.-ho. Però aquí topem amb un segon (GRAN) problema: la pirateria. Espanya és el tercer país del món on es consum més pirateria... Hi ha massa gent que pensa que tot el que hi ha a Internet ha de ser gratuït i,lluny de compara-se un e-book oficial, se'l descarreguen de pàgines il·legals. Si bé les editorials lluiten contra la pirateria (no s'està fent res des del Ministerio de Cultura per evitar la pirateria, cosa que si fan altres governs on les xifres no són ni de lluny comparables...), aquest és el principla problema amb el que ens topen actualmente i que, en aquest sentit, no afavoreix el creixement de l'e-book (legal).
Hi ha agències literàries (com nosaltres junt amb 5 agències més) que em creat el nostre segell digital (IBUKU, dins la plataforma Leer-e) per tal que les obres descatalogades dels nostres autors i autores, així com aquells llibres que representem però que no troben editor, puguin estar a la venta com a e-book.
Per ara, és la darrera opció ja que provem de trobar editors però, quan esgotem totes les possibilitats, ens sembla una bona opció per als nostres autors.
Tot i que avui dia una persona es pot autopublicar, val a dir que això no assegura ni la difusió ni la venta d'un llibre... No deixa de ser una opció que emsembla interessant però crec que hauria de ser la darrera opció.
Cal apostar pel sector editorial tradicional però també respondre a la demanda d'un mercat en constant canvi. Cal que la gent valori la feina dels autors, correctors, editors, etc. i no consumeixin pirateria. Elspreus s'estan abaixant (fins i tot hi ha editors que perden diners editant els seus llibres també en format digital, ja que apenes venen 1 o 2 e-books) però és necessari que la societat no valori la pirateria i sí el respecte a la propietat intel·lectual"

Creo que una persona que escribe debe dedicarse a escribir y que el de menos le debe preocupar es el formato. Una buena historia lo es con el formato que sea (digital o en papel) .- Es evidente también que el sector editorial tiene una doble crisis: se publica menos y está en plena revolución interna.- Creo que vivimos en una época de descrédito cultural importante. El acceso a la cultura, en Internet en multiplicado las posibilidades pero nos falta un concepto clave: JERARQUIA. No es lo mismo "1000 libros gratis" que bajarte, a su precio, una obra de la editorial Taurus pensamiento al Kindley.- No es lo mismo que t'editin un libro que t'autoeditis un libro- no es el mismo citar a Google que citar a Emilio Lledó- las editoriales y el agente literario son importantes porque garantizan una calidad que no alcancen tú sola con el autoedició.- Personalmente no creo en la mística de la escritura, en las declaraciones grandilocuentes de "para mí escribir es como respirar", "no sabría hacer otra cosa". Me gusta mucho lo que dijo la Mercè Rodoreda cuando le preguntaron porque no había escrito durante la posguerra y ella dijo "con todo lo que pasaba y las necesidades de sobrevivir me resultaba una absoluta trivialidad". Creo que escribir es una buena manera de estar viva, de vivir. Como también lo puede ser leer, escuchar buena música, estar con gente a la que quieres, jugar con tu perro o mirar el Mar.- Creo que escribir no significa, necesariamente, publicar. Hay cosas que he necesitado escribir y que no he dado nunca por publicar que volvería a escribir. Son cosas que he escrito para ordenar caos personales, como actos de alquimia personal. Pero no siempre los resultados eran lo suficientemente buenos para ofrecerlos a la gente. Escribir significa descubrir algo importante que quieres compartir con los otros.- A mi me gusta ser publicada. Creo que es porque es la única manera de medir con el mundo. Es muy difícil saber quién eres, qué haces, dónde has llegado si no te lo dicen los demás. En da miedo el papel de la reina de Blancanieves que se mira cada día en el espejo y pregunta "quien escribiría más bien?" y el espejo no contesta y ella, haciendo de reina ventricular dice "tuuuu". Por lo tanto tengo que intentar escribir cosas que me gusten, que me interesen y a la vez que tengan la suficiente calidad y sean suficientemente comerciales para poder ser publicades.- Qué significa que me interesen? Que digan algo sobre la vida, el mundo, el ser humano, que resuelvan algún tipo de misterio. Escribir es acercarme a alguna verdad a la que no llegaría sin el acto de escribir. Creo que esto se puede hacer siempre, no depende del género, ni de la temática. Lo sé por EXPERIENCIA.- La calidad tiene que ver con el uso de la lengua, la forma, el ritmo. Que parezca fácil, que no se note tensión pero que haya tensión y voluntad para hacerlo bien. Tiene que ver con el medio, con la lengua.

Creo que eso es lo que marca la diferencia entre un escritor y un narrador. Al leer "Camino de Sirga de Jesús Moncada" se nota claramente que quiero decir. No importa qué explique el Jesús Moncada, notas inmediatamente que lo es literatura en mayúsculas. Puede hoy, una obra como ésta funcionar? creo que sí, lo que no sé es cuántos Jesús Moncada tenemos hoy que puedan hacer libros así. Y si se publicaran obras como estas cuáles lectores tendremos capaces de leerlo LAS.- Creo que mi papel es unir esto: interés, calidad y comercialidad (como mínimo para ser publicada) y para hacer algo digno. No me interesa ir de escritora maldita, ni de persona que no la entiende nadie, creo que hay mucha gente que no tiene la calidad suficiente y se empeña en escribir. Hay muchas vanidades y mucha necesidad de reconeixement.- Para mí es importante la relación con el agente precisamente porque escribir tiene una doble vertiente "la generosidad" de la que hablaba antes y también "la capacidad de exhibición, de autoestima bastante alta para pensar que lo que dices es lo suficientemente interesante para ser publicado ". Para mí una agente buena es básico, porque me dice que soy. Me da el punto de humildad, sobre todo de realismo, para saber quién soy, qué puedo ofrecer, que no puedo hacer, qué no puedo dar. Me siento muy afortunada de tener a Maru de Montserrat de International Editors que es el espejo que una actividad tan solitaria necesita. Un espejo real, no el de Blancanieves y sobre 7 novelas no publicadas.- Siempre tengo muy presente la consigna de Foix "los libros me abrían a una inútil sabiduría sin amor y yo sonreía, cruel príncipe a la fiesta de la noche" . Esta oscuridad de la inútil sabiduría no puede ser sabia. Por lo tanto, si se me permite el ejemplo, tal bestia, me pasa como aquellas madres que quieren tener un hijo ... que si lo puedo tener muy bien pero que sino no protagonitzaré Yerma de Lorca ni tomaré antidepresivos ni me fecundas in vitro cada 4 meses ni eso pasará por encima de todo. Ni tendré una relación de pareja desastrosa para tener un hijo. Temo la obsesión insana de la creatividad. Os digo cosas muy personales porque creo que es de eso de lo que puedo hablar. Mi tarea empieza y termina con un documento que envío a una señora estupenda y ella decide qué hay que cambiar, que se puede mejorar, que se ha de reducir y si saldrá en e-book o en formato de enciclopedia catalana . Ella es quien decide, quién puede entrar en el formato y el contenido de mi obra porque para mí ella es la autoridad. Yo estoy en una madriguera, ella ve el mundo. Su mirada es la perspectiva entre lo que interesa y el respeto a mi obra. Por ello es agente (que comercia, que negocia) y literaria (que sabe y mucho de letras y puede valorar como nadie la calidad de lo que hago y en que podemos ceder y en qué no, o en los que tiene que convencer y en el que ha de trampear) .Por ello os leeré a continuación el mail que me ha hecho con las preguntas de la mesa redonda ya que creo que su opinión es la más autorizada.

Así pues aquí va lo que me ha escrito Maru de Montserrat de International Editors: "Es demasiado pronto para aventurarse a afirmar que el libro impreso desaparecerá. Lo que sí es cierto es que el libro digital (e-book) cada vez representa un% más elevado de la facturación de editores extranjeros (especialmente en los EEUU, donde prevén que a finales de este año las ventas de e-books sean el 50% del total.
Aquí todavía estamos a años luz de esta proporción (por ahora no representa ni el 1%), aunque se prevé que vaya creciendo exponencialmente.
Pienso que el papel no desaparecerá pero sí muchos libros (libros de referencia, básicamente) dejarán de imprimirse o pasarán aimprimir por "print on demand" (impresión bajo demanda). También creo que muchos libros de gran consumo (bestsellers) empezarán a leerse los readers, tablets (Ipad, etc), Iphones o SmartPhones (parece una locura usar un tel. Móvil para leer ...). Para decirlo de otro modo. aquellos libros que leemos como entretenimiento y que no hay que conservar, se leerán en dispositivos electrónicos.
Pero hay otro tipo de literatura que creo que seguirá favoreciendo la venta en papel. Aquellos libros que hay que leer con calma, que hay que dejar reposar, que nos gusta releer con el paso de los años ...
Las generaciones futuras puede que estén tan acostumbradas que no les chocará leer en pantalla pero, por otro lado, pienso que también los atraerá el libro físico (probablemente elijan conservar en papel aquellos libros que más les han gustado ... De hecho, es uan tendencia que ya se empieza a observar en los EEUU o en Alemania, por ejemplo).
El problema principal que tenemos aquí es que el número de lectores no ha sido nunca muy espectacular (de hecho, hya encuestas oficiales que dicen que cerca del 42% de la población admite no leer ni compar ningún libro al año).
Quizás aquellos que son fans de las nuevas tecnologías estén acercando a la lectura ahora que teníamos dispositivos específicos o aplicaciones gratuitas para fer.-ho. Pero aquí nos encontramos con un segundo (GRAN) problema: la piratería. España es el tercer país del mundo donde se consume más piratería ... Hay demasiada gente que piensa que todo lo que hay en Internet debe ser gratuito y, lejos de compara un e-book oficial, se le descargan de páginas ilegales. Si bien las editoriales luchan contra la piratería (no se está haciendo nada desde el Ministerio de Cultura para evitar la piratería, lo que si hacen otros gobiernos donde las cifras no son ni de lejos comparables ...), este es el Principles problema con lo que nos chocan actualmente y que, en este sentido, no favorece el crecimiento del e-book (legal).
Hay agencias literarias (como nosotros junto con 5 agencias más) que me creado nuestro sello digital (IBUKU, dentro de la plataforma Leer-e) para que las obras descatalogadas de nuestros autores y autoras, así como aquellos libros que representamos pero que no encuentran editor, puedan estar a la venta como e-book.
Por ahora, es la última opción ya que intentamos encontrar editores pero, cuando agotamos todas las posibilidades, nos parece una buena opción para nuestros autores.
Aunque hoy en día una persona puede autopublicarse, cabe decir que esto no asegura ni la difusión ni la venta de un libro ... No deja de ser una opción que emsembla interesante pero creo que debería ser la última opción.
Hay que apostar por el sector editorial tradicional pero también responder a la demanda de un mercado en constante cambio. Es necesario que la gente valore el trabajo de los autores, correctores, editores, etc. y no consuman piratería. Elspreus están bajando (incluso hay editores que pierden dinero editando sus libros también en formato digital, ya que apenas venden 1 o 2 e-books) pero es necesario que la sociedad no valore la piratería y sí el respeto a la propiedad intelectual "