Actrius de la meva vida, no marxeu així

2019-04-14

M'agraden molt les històries de dones grans, i somio en què arribin les històries que espero: dones grans, felices, fent la seva vida, aprenent, llegint, cultivant l'amistat, amb curiositat, ganes de saber... i amb certa saviesa, dones que ens ajudin a viure i que donin una imatge alternativa i autèntica d'això de fer-nos grans. Dones com la Teresa Pàmies que en molts del seus llibres ens ensenya que el tercer acte de la vida pot ser el més important. Dones com Doris Lessing, com Simone de Beauvoir. 

Per això una pel·lícula com "Book club" amb actrius com Diane Keaton i Jane Fonda em fan fregar les mans amb les ganes de veure el que m'agradaria veure. Dones que poden reflexionar, que no s'amaguen de les dificultats de la vellesa, però que malgrat tot decideixen fer una aposta ferma a favor de la vida mentre sigui vida. I en aquesta vida amb vida, la lectura ocupa un lloc fonamental.

En comptes del meu somni m'he trobat amb un club de lectura de dones grans que decideixen llegir 50 ombres de Gray, i es converteixen en femelles eròtiques i enamoradisses. Amb les mateixes inquietuds i fantasies que si tinguessin 20 anys i fossin curtes de gambals. Un altre vegada el missatge feixuc de sempre: una dona de veritat, que no visqui d'esquenes a la vida ha de tenir una gran vida eròtica i sentimental. El discurs oscil.la entre menopàusica patètica, com pretens viure l'amor. Més informació aquí . O si realment ho vols, encara pot semblar que tens 20 anys en l'amor. 

Ho va dir Yourcenar: l'amor és un gran tema però no són tots els temes.

Envellir comme il faut consisteix precisament en això: en descobrir i posar en valor toooots els altres temes: la cultura, l'aprenentatge, l'amistat, la natura, l'estimació als animals, la militància social i política, el compromís cívic... i tots els tipus d'amor que permet la paraula amor.

Em sap greu que dones com Diane Keaton i Jane Fonda, que ja no tenen gaires pel·lícules per endavant, marxin així. Si us plau, actrius de la meva vida, busqueu directores i guions fets per dones, o escriviu vosaltres la vostra història!. Mentre doneu l'autoritat als qui no saben, mentre encarneu com veu la vellesa femenina un tio com Bill Holderman desaprofiteu l'oportunitat de dir-nos el que realment heu après de la vida.  No espereu que us truquin i us ofereixin un paper. El paper pot ser un clixé. I totes ens mereixem una altra cosa.