Blog 

Aquest blog també inclou enllaços als darrers articles publicats

Em presento. Soc la Montse Barderi, la filla de Cal Pasqual, un bar restaurant per a obrers situat al carrer del Sol, 124, just davant del Vapor Pissit. Soc i seré, una filla de taverners i ara, que el bar no existeix, em costa passar per aquell carrer perquè sempre hi veig casa meva. La casa que ja no tinc...

Ja ho diu el pare de Teresa Pàmies, Tomàs, el roig de Balaguer, en la seva obra cabdal i que va ser l'origen de tot: Testament a Praga(Labutxaca, 2019). L'home (i la dona, afegim avui) és fruit de les circumstàncies. I una literatura, també.

Fa poc vaig fer un article explicant com em sembla que estem perdent la capacitat d'admirar. De sortir del melic immens d'un mateix i mirar - i admirar - la immensitat del món, la grandesa d'algunes persones, la meravella d'alguns talents.

L'any passat vaig publicar un llibre de dones que han deixat un llegat històric al nostre país. Estic parlant de grans noms que tots tenim al cap, com ara la Mercè Rodoreda o la Josefina Castellví. Un llibre il·lustrat que m'ha donat moltes satisfaccions i una de les més especials ha estat l'oportunitat de poder acostar aquestes dones tan...

Consultant revistes antigues vaig descobrir aquest colpidor diari d'una mestra durant la república. És molt curt i diu, canviant de llengua, el canvi que va suposar la victòria franquista.

Es usted un creador, tome 7 datos y fabrique una historia: dos mujeres. Maestras. Logran casarse por la iglesia en 1901 haciéndose pasar una de ellas por hombre. Se descubre el engaño. Parto. Escándalo periodístico. Huyen del país y llegan a Portugal. Cárcel. Huida hacia Argentina.